Padangusthasana – Stortåställning (Big Toe Pose)

Modifiering 1:
Ställ dig på en förlängd arm (handuk, band, tröja eller dylikt), låt denna gå under dina hålfötter. Fäll fram i höften över kontrollerat raka ben och ta tag i ändarna på den förlängda armen eller närmare mitten. Andas in och lyft överkroppen något framåt och lyft blicken för att på så sätt hitta en rak rygg (nybörjare kan tänka på att försöka svanka för att lättare hitta rak rygg). Vid utandningen, dra i den förlängda armen för att på så sätt sträva djupare fram med en bibehållen rak rygg. Det är naveln som strävar djupare ned medan bröstet strävar fram. Känn att nacken behåller samma raka linje som ryggraden, hakan något in. Armbågarna strävar hela tiden rakt ut åt sidorna och axlarna lyfts upp från golv, upp närmare rumpan i taket. Vid utandningarna, se om du med bibehållen rak rygg kan klättra med händerna närmare fötterna.

Modifiering 2:
Samma som asana utan modifiering men med böjda ben. Jag föredrar personligen modifiering 1 eftersom baksidan av låren kan slappna av maximalt då vi har raka kontrollerade ben.

Asana utan modifiering:
Stå höftbrett isär mellan fötterna och fäll fram från höften över de raka kontrollerade benen. Behåll hela ryggraden rak, både ländrygg och övre delen av ryggen. Koppla ta med pekfingrarna runt stortårna för att vi inandningen kontrollera den förlängda ryggraden. Vid utandningen drar vi i stårtårna så vi kommer djupare i framåtfällningen med bibehållen rak rygg, armbågarna strävar att peka utåt sidorna. Slappna av i nacken, skaka lite på huvudet så att du känner hur alla spänningar släpper. Slappna av i ansiktet och känn hur alla linjer i ansiktet slätas ut.

Axlarna är alltid så långt ifrån öronen som möjligt, sträva dem ned på ryggen (upp mot rumpan i taket).

Använd andetagen i positionen. Inandningen för att känna den bibehållna hållnigen i ryggraden och utandningen för att röra dig något djupare i positionen med samma fina hållning. Det är naveln som strävar mot benen i första taget.

Fördela vikten jämt över fötterna, lika mycket på insidan av foten som utsidan. Försök därefter flytta fram vikten närmare främre delen av foten så att du känner hur sittbenen i rumpan vinklas upp mot taket.

Sanskrit betydelse
Pada – fot, ben (foot, leg)
Angusth – stortå (big toe)

Bra för
Sträcker ut baksidan av låren (hanstring) samt sätet.
Framåtfällningar har en läkande och lugnande effekt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s