Etiketter

, , , , , , ,

I onsdagsnatt kom jag hem efter 6 underbara dagar i alperna. Vi var 20 st löpare som sprang tillsammans runt berget Mount Blanc på den kända leden UTMB under 5 dagar. Totalt 171km och vi fick ihop nästan 11 000 höjdmeter upp och ned. Varierad terräng och mycket vackra vyer. Resan bokad via Team Nordic Trail, så full service med boende mat och frakt av tunga packningen.

Innan resan var jag nervös. Har sprungit ultran tidigare och jag minns allt för väl bergsultran UTLO på 61km i alperna i höstas. Hur skulle jag fixa att springa liknande (men lite kortare) 5 dagar i rad? Speciellt då jag precis byggt upp mig från överbelastningsskadan och inte gjort tillräckligt med höjdmeter träning utan hållit mig kring 4mil i veckan och tränat tung benstyrka i gymmet en gång i veckan. Det visade sig gå alldeles utmärkt. Hade lite ont i kroppen 3:e dan efter all utförslöpning, men därefter accepterade kroppen och allt flöt på. Benstyrkan gjorde mig verkligen stark uppför och det var bara att pinna på. Resan var verkligen fantastisk och det fina soliga vädret förgyllde verkligen upplevelsen desto mer.

För er som inte sprungit i berg tidigare kan det vara bra att förtydliga att det vanligaste är att man går uppför, men springer på raksträckor och utför. I berg går det mycket upp och ned (låter kanske självklart). Har du bara sprungit asfalt/grusväg eller breda motionsspår i skogen vet du inte vad du ger dig in på. Tipset innan är därför att springa en bergsmaraton innan man anmäler sig till en resa 171km i alperna med över 10k höjdmeter. Efter en bergsmaraton/ultra har du god förståelse för vad detta innebär.

Annonser